Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

6. 4. 2010

Čo ste možno nevedeli o ovocí...

Článok zo stránky Zdravie.sk

Milujete ovocie? Pozor, vaše zuby môžu trpieť


Trendom dnešnej doby je zdravý životný štýl, ktorý sa tiež významne prejavuje v skladbe nášho jedálneho lístka. Konzumujeme oveľa viac surového ovocia než predtým a obľúbili sme si aj ovocné šťavy. Čo ale prospieva štíhlej línii, nemusí byť najlepšie pre zubnú sklovinu. Hlavne pokiaľ si krátko po konzumácii ovocného džúsu alebo ovocnej desiaty okamžite bežíme vyčistiť zuby.


Na vine sú kyseliny

Väčšina ľudí netuší, že ovocie a ovocné šťavy sú bohaté nielen na vitamíny, ale obsahujú tiež množstvo kyselín, ktoré rozleptávajú zubnú sklovinu. Okrem vyššie uvedeného ovocia a ovocných štiav predstavujú veľké riziko aj sýtené limonády, a to ako v klasickom, tak i v light variante. Bohaté na obsah kyselín je tiež červené a biele víno. V neposlednom rade je nutné dávať pozor na obľúbené detské ovocné šťavy, ktoré síce neobsahujú farbivá a často ani pridaný cukor, ale detské zúbky poškodzujú rovnako ako napríklad kolové nápoje. Vplyvom trendov zdravej výživy dochádza k zmene stravovacích návykov
.
Potraviny a nápoje bohaté na obsah kyselín sú stále obľúbenejšie. Zvyšuje sa konzumácia surového ovocia a postupne rastie aj spotreba ovocných džúsov, ktorých spotreba je 12,3 litrov na osobu za rok. Každým rokom sa u nás zvyšuje aj obľuba červeného a bieleho vína. Ročná spotreba týchto nápojov dosahuje 12 - 14 litrov na osobu. Spotreba sýtených nealkoholických nápojov na Slovensku je v súčasnej dobe odhadovaná na 124, 3 litrov na osobu ročne.


Tabuľka s hodnotami pH niektorých nápojov (Pozn. čím nižšie je pH, tým väčšie riziko pre zubnú sklovinu nápoj predstavuje)

  • Sýtené nápoje - 3,3 pH
  • Pomarančový džús - 3,7 pH
  • Jablkový džús - 3,4 pH
  • Grapefruitový džús - 3,2 pH
  • Biele víno - 3,4 pH
  • Červené víno - 3,7 pH
  • Šípkový čaj - 2,4 pH
  • Voda - 7 pH
  • Mlieko - 7 pH
Hodnota pH udáva kyslosť alebo zásaditosť prostredia. Jeho pH sa pohybuje v rozmedzí 0 – 14, pričom kyslú oblasť označujú hodnoty pH 0 – 7 a zásaditú oblasť hodnoty 7 – 14. Najkyslejšou oblasťou na stupnici je pH 0 a najzásadnejšou oblasťou je hodnota 14. Stredová hodnota 7 označuje neutrálnu oblasť. Zmena o jeden stupeň na stupnici predstavuje desaťnásobný rozdiel v kyslosti, či zásaditosti. Napríklad voda s pH 6 je desaťkrát kyslejšia než voda s pH 7. Zubná sklovina sa pritom môže rozpúšťať už pri pH 5,3 a dentín (pevný obal zubnej drene chránený sklovinou) dokonca pri hodnote pH 6,7. Preto je neutrálne pH v ústach veľmi dôležité.

Poškodenie zubnej skloviny pôsobením kyselín predstavuje často podceňovaný problém

Prvé príznaky poškodenia zubnej skloviny sú často tak nenápadné, že im nevenujeme dostatočnú pozornosť. Postupné stenčovanie zubnej skloviny sa prejavuje priesvitnosťou na hranách predných zubov, po čase však môže dôjsť k výraznej zmene tvaru zuba. Sprievodným javom poškodenej zubnej skloviny tiež často býva zvýšená citlivosť zubov. Nebezpečie stenčovania zubnej skloviny spočíva hlavne v tom, že sa jedná o nenávratný proces a teda o trvalé poškodenie chrupu.


Jablko pred spaním zuby nevyčistí, ale naopak poškodí

Pri častom požívaní potravín a nápojov s vyšším obsahom kyselín je vhodné dodržiavať pravidlá, ktoré pomôžu erózii zubnej skloviny predchádzať. Sklovina by mala byť vystavovaná vplyvu kyselín čo najkratšiu dobu – dlhé vychutnávanie a sŕkanie ovocných džúsov zubom neprospieva. Zubní lekári preto odporúčajú piť ovocné nápoje slamkou.

Dopriať si ovocné nápoje a ovocie pred spaním tiež nie je ideálne. Bude teda treba zabudnúť na obľúbenú poveru našich mamičiek o jablku na noc, ktoré vyčistí zuby.


Vyberajte starostlivo

„Popri zubnej kefke, niti a medzizubnej kefke je zubná pasta doplnkom, ktorý pomáha pri starostlivosti o chrup. Najdôležitejšia je však technika čistenia zubov. Našim pacientom odporúčame zubné pasty s obsahom fluóru a perfektnú zubnú hygienu dvakrát denne,“
uvádza MUDr. Juraj Babčan, špecialista stomatológie a parodontológie.

Dôsledná a pritom šetrná starostlivosť špecializovanými prípravkami dokáže zubnú sklovinu posilniť, a tým preventívne pôsobiť proti jej stenčovaniu. Dôležité je vyberať mäkké zubné kefky a pasty so zvýšenou dostupnosťou fluoridu sodného a pritom nízkou abrazivitou, ako je napríklad Sensodyne Pronamel. Táto zubná pasta vďaka svojmu špeciálnemu zloženiu spevňuje zubnú sklovinu a pomáha ju tak chrániť pred kyselinami obsiahnutými v potravinách a nápojoch a tiež pred vznikom zubného kazu.


Článok je z dielne Sensodyne, celý aj vrátane odporučenia na výrobky zubnej hygieny si o môžete pozrieť na stránke www.Zdravie.sk v sekcii články - PR články, alebo priamo kliknutím na tento odkaz.


Ďalšie informácie o starostlivosti o chrup nájdete napr. na stránkach:
Za všetko môžu zuby
Svetstomatologie.sk
Dentalalarm.sk
Akosatorobi.sk