Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

15. 2. 2011

Keď je imunita nepriateľom

Zaujímavý článok o autoimunite zo stránky www.zzz.sk:

Keď je imunita nepriateľom


Čo vieme o tajomných autoimunitných ochoreniach a ako ich možno liečiť?
Podstatu pojmu autoimunitné ochorenia presne pozná len málokto. Žiaľ, sú u nás najčastejšou príčinou chronických problémov a objavujú sa už u veľmi mladých ľudí. Medzi najznámejšie patrí reumatizmus, psoriáza a skleróza multiplex.

Prečo sa v týchto prípadoch imunitný systém tela obracia proti vlastným orgánom a tkanivám, sa dodnes nepodarilo úplne objasniť. Našťastie, pri hľadaní príčin, i v liečbe, sa dosahujú čoraz väčšie pokroky.

Čo sú autoimunitné ochorenia?
Pri autoimunitnom ochorení sa imunitný systém nestavia proti vonkajším nepriateľom, ako napríklad baktériám pri infekcii, ale proti vlastným orgánom alebo tkanivám.

Ak je pôvodca choroby podobný určitým telesným bunkám, imunitný systém vytvára protilátky, ktoré s nežiaducim votrelcom bojujú. Zároveň sa však zamerajú na vlastné bunky a začínajú fatálnym spôsobom ničiť aj tie.

Postihujú 5 – 7 % populácie, čím sa zaraďujú medzi závažnú skupinu chorôb. Ochorejú na ne najmä mladí ľudia a častejšie ženy v reprodukčnom období. Môžu sa začínať v detskom veku i vo veku pokročilom.

Všetky orgány v ohrození
Ničivý proces môže v podstate postihnúť všetky orgány, a preto majú s týmto typom ochorenia niečo spoločné takmer všetky lekárske odbory. Dnes poznáme už viac ako 60 jeho foriem. A stále sa dokazuje autoimunitný pôvod ďalších chorôb. Príčinou nesprávne naprogramovaného imunitného systému sú infekcie. Príkladom je reumatická horúčka, ktorú spôsobuje streptokoková infekcia. Jej následkom imunitný systém chybne „považuje“ aj určité bunky srdcového svalu za cudzie a dá podnet na ich sebazničenie.

Dôsledok: chronické zápaly
Pomýlený imunitný systém už nedokáže rozlišovať, čo je telu cudzie a čo vlastné. Isté je, že trvalé obranné reakcie proti vlastným tkanivám vedú k chronickým zápalom. Priama dedičnosť autoimunitných ochorení nie je celkom dokázaná. Častý výskyt týchto chorôb v rodine však upozorňuje na to, že existujú dedičné faktory, ktoré zvyšujú pravdepodobnosť opakovania autoimunitných ochorení.

Zmierniť priebeh chorôb bolo ešte pred niekoľkými rokmi možné len potlačením imunitného systému pomocou takzvaných imunosupresív, ako napríklad kortizón a niektoré cytostatiká (bunkové jedy). Pri kožnom ochorení – psoriáze (lupienke) sa liečebný efekt dosahuje aj ultrafialovým žiarením v spojení s prostriedkami spôsobujúcimi citlivosť na svetlo. Pretože telo je užívaním imunosupresív vydané bez ochrany na pospas pôvodcom chorôb, ako sú vírusy, baktérie alebo plesne, predpisujú sa tieto lieky pacientom najmä v akútnych a vážnejších fázach choroby.

Základným liekom na potlačenie zápalovej reakcie sú napríklad „nástupcovia“ aspirínu (azulfidíny). Sľubnú perspektívu majú lieky ako cyklosporíny, imunoglobulíny, cytokíny a monoklonálne protilátky. Tými sa lieči nesprávna regulácia imunitného systému oveľa cielenejšie. Ako podporný prostriedok je vhodná liečebná metóda systémová enzýmoterapia. Jej najznámejší zástupca Wobenzym je v prípade potreby schopný imunitu nielen posilňovať, ale dokáže chorobne posilnenú imunitu utlmiť. Nie však celkovú obranyschopnosť organizmu voči baktériám a vírusom, ale iba lokálnu časť tzv. pomýlenej imunity.

Čiže pôsobením proteolytických enzýmov, ktoré obsahuje aj Wobenzym, sa imunitný systém organizmu nielen posilňuje, ale optimalizuje, moduluje. Oslabená imunita sa posilní a prehnaná aktivita imunitného systému sa utlmí. Pri chronických zápaloch a autoimunitných ochoreniach enzýmy ich aktivitu nielen ďalej nestupňujú, ale dokonca ju regulujú tlmivo. Existuje celý rad štúdií, ktoré dokazujú pozitívne účinky enzýmového lieku ako podpornej liečby pri viacerých autoimunitných ochoreniach.

Kĺbový reumatizmus
Pri reumatickej artritíde sú postihnuté najmä kĺby. Následkom zápalu sú opuchy a zosilnenie produkcie kĺbového maziva a tým postupné narušovanie chrupaviek a kostí. Tento proces sprevádzajú trvalé bolesti a deformácia končatín. Len včasná liečba zabráni kompletnému zničeniu kĺbov.

Na liečbu sa často používajú chorobu modifikujúce antireumatické lieky, napríklad metotrexát, ktorý potláča zápal v kĺboch. Vhodné je užívanie v kombinácii s biologickou liečbou. Biologiká prirodzeným spôsobom spolupracujú s organizmom, pomáhajú obnovovať rovnováhu imunitného systému, odbúravajú bolesť. Pri reumatoidnej artritíde môže byť po konzultácii s lekárom súčasťou liečby preparát systémovej enzýmoterapie, pretože ide o ochorenie kĺbov, na ktorom sa podieľa porucha imunity – autoimunita.

Známy voľno predajný liek Wobenzym zmierňuje opuchy a pokojovú i pohybovú bolesť kĺbov, skracuje ich rannú stuhnutosť a zlepšuje ich celkovú hybnosť. Výsledkom je tlmenie progresu ochorenia a zlepšenie subjektívnych ťažkostí. Môže byť tiež vhodnou liečebnou alternatívou u tých pacientov, ktorí z rôznych príčin nemôžu užívať klasické antireumatické lieky – napr. kvôli žalúdočným problémom alebo z dôvodu neznášanlivosti. Pri dlhodobom užívaní liekov proti reume sa u pacientov objavujú práve problémy s tráviacim ústrojenstvom a proteolytické enzýmy sú pre tráviaci systém bezpochyby šetrnejšie.

Skleróza multiplex
Pri tomto neurologickom ochorení nastáva pomaly prebiehajúce ničenie nervových obalov a nervov, vrátane mozgových. Postupne sa odbúravajú štruktúry, ktoré obklopujú nervové vlákna. Prenos nervových vzruchov je spomalený alebo prerušený, následkom môže byť čiastočné ochrnutie. V ťažkých prípadoch pacienti už nemôžu chodiť. Lekár môže predpísať lieky na utíšenie príznakov: analgetiká, lieky na uvoľnenie svalstva, kŕčov, kortikosteroidy, antidepresíva.

Psoriáza
Lupienka je porucha, ktorá sa prejavuje zrohovatením kože, vedie k postupnému vytváraniu zápalových ohnísk, pokrytých bielymi lupinami. Vyvoláva silné svrbenie. Lieči sa najmä krémami a masťami, ktoré zvlhčujú pokožku alebo spomaľujú proces vytvárania nových kožných buniek. Odporúča sa aj fototerapia s využitím ultrafialového žiarenia.

Cukrovka
Pri cukrovke 1. typu sa v slinivke brušnej (pankrease) ničia bunky, ktoré produkujú inzulín. Symptómy: smäd, svrbenie a veľký hlad. Aby sa zabránilo neskorším následkom, musí byť choroba včas a dôkladne liečená. Pravidelné jedlo pomáha udržať stálu hladinu cukru v krvi. Fakt, že mnohí pacienti s čerstvo diagnostikovanou cukrovkou 1. typu majú protilátky prítomné v kravskom mlieku, viedol k hypotéze, že tendencia ničiť bunky pankreasu vzniká ako imunitná reakcia u detí kŕmených umelým mliekom na báze kravského mlieka. Rozšírený je aj názor, že tento typ cukrovky vzniká v dôsledku poškodenia slinivky vírusovou infekciou.

Zápalové ochorenie čriev
Pri Crohnovej chorobe a vredovom zápale čreva je zasiahnutá sliznica čriev. Je to chronické zápalové ochorenie postihujúce obyčajne dolnú časť tenkého čreva, ale môže zasiahnuť ktorúkoľvek časť tráviaceho traktu. Následkom sú bolestivé hnačky s úbytkom hmotnosti, bolesti brucha, nechutenstvo, horúčka, únava, zapálené opuchy na koži, vredy v okolí konečníka. Lekár predpíše protizápalové lieky a antibiotiká.

Celiakia
Telo reaguje alergicky na glután (lepok), látku, ktorú obsahuje obilie. Kontakt s glutánom vedie k zápalu črevnej sliznice. Príznakom celiakie sú hnačky, úbytok hmotnosti a nedostatočný príjem živín. Pomáha len prísna doživotná bezlepková diéta. Lekár poradí chorému vhodné potraviny, bezlepkové náhrady, vitamínové a minerálne doplnky.

Názor lekárov
Podľa lekárov prevencia autoimunitných chorôb síce neexistuje, ale dá sa obmedziť ich dopad. Ľudia, ktorí majú na ne genetické predpoklady, by mali dodržiavať správny fyzický a psychický režim: Dostatok vitamínov, kvalitných bielkovín, omega – 3 nenasýtených mastných kyselín spoločne s technikami na obmedzenie stresu a primeraný spánok.

Autor článku: Agáta Görnerová