Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

4. 1. 2012

Vlašské orechy

Pri Sjs je typická únava, často býva táto diagnóza dokonca spojená s únavovým syndrómom. Ide o únavu nielen fyzickú, ale aj duševnú - problémy s koncentráciou, pamäťou, niekedy dokonca depresie... Preto nie je na škodu posilňovať mozog napríklad vlašskými orechmi. Možno sa vám to zdá až príliš jednoduché, ale mám to odskúšané. Keď som začala konzumovať denne zopár vlašských orechov, tak som mala naozaj menšie problémy s koncentráciou, a tiež sa mi zlepšila nálada, bola som viac vyrovnaná a pokojná.

A ešte k tomu mi to aj veľmi chutí, rada si namiesto sladkostí zobnem zopár orechov a mandlí. Len pozor ak máte histamínovú intoleranciu, v tom prípade by vám vlašské orechy nemuseli úplne "sadnúť", resp. si budete musieť nájsť svoju hranice, čo sa týka skonzumovaného množstva. Viac o vlašských orechoch, o tom, čo všetko obsahujú a na čo sú užitočné, si môžete prečítať napríklad v článku zo stránky Zdravie.sk:

Orechy ako skvelý zdroj zdravých tukov

S vlašskými orechmi sa spája množstvo slovenských ľudových tradícií. Nechýbajú vo väčšine domácností a sú súčasťou množstva skvelých koláčov a pokrmov. Existuje však niekoľko zaujímavostí, ktoré ste o nich možno vôbec netušili. Okrem vysokého obsahu zdravých tukov sa vlašské orechy môžu pochváliť aj množstvom bielkovín, vitamínov skupiny B a E a vlákniny. Z minerálov sú tu zastúpené najmä zinok, selén, horčík, mangán a draslík.

Náhodná podobnosť s ľudským mozgom?
Doktrína signatúr je pojem, ktorý herbológia používa už celé stáročia. Je založený na myšlienke, že všetko, čo Boh stvoril, aj označil. Samozrejme, urobil to tak, aby bol jasný cieľ použitia. Nepodobá sa vlašský orech ľudskému mozgu? Môže to byť len jeden z príkladov modernej vedy podporenej stáročiami potvrdenou starou múdrosťou, lebo vlašské orechy – podobne ako ryby – naozaj podporujú mozog.

Tajomstvo tkvie v omega-3 mastných kyselinách
Vlašské orechy obsahujú najvyššie množstvo omega-3 mastných kyselín zo všetkých druhov orechov. Okrem iných pozoruhodných účinkov pomáhajú podporovať správnu funkciu mozgu hneď niekoľkými spôsobmi. Pozitívne vplývajú na ľudskú psychiku, aj napriek vysokému obsahu tukov udržiavajú nízku hladinu "zlého" cholesterolu a tiež znižujú riziko vzniku srdcových chorôb, rakoviny, mŕtvice, či hromadeniu tukových zásob v cievach a tepnách. Podporujú náš mozog, oči, udržiavajú zdravé a pružné tepny a dokonca môžu zabrániť Alzheimerovej chorobe.

Majú vplyv na našu náladu
Profesor Harvadrovej univerzity Andrew Stoller na základe svojich dlhoročných skúseností, štúdií a výskumov tvrdí, že na otázku, či vyššia konzumácia omega-3 tukov môže skutočne zlepšiť náladu, možno odpovedať opatrné áno. Dokonca existujú presvedčivé populačné štúdie o tom, že omega-3 mastné kyseliny znižujú riziko vzniku depresie. Zároveň je potvrdené, že pacienti s depresiou či inými behaviorálnymi a kognitívnymi poruchami majú veľmi nízku hladinu omega-3 mastných kyselín.

Tuky zo stravy sú súčasťou bunkových membrán. Omega-3 mastné kyseliny umožňujú bunkám navzájom komunikovať, uľahčujú prechod neurotransmiterov, navodzujúcich dobré pocity ako sú dopamín a serotonín, do bunky i z nej a rovnako podporujú aj pamäť a myslenie.

Ak nemáte v záhrade orech, v obchode by ste mali kupovať vlašské orechy nelúpané a vylúskať ich až pred použitím. Dávajte si potom pozor, či sú jadrá biele. Žltá farba je totiž príznakom zatuchnutia.

Zabaľte ich deťom na desiatu
Vedci zaznamenali, že omega-3 mastné kyseliny spôsobili pokles problémov so správaním a menej porúch pozornosti u školopovinných detí. Keďže niekedy je veľký problém prinútiť deti jesť často ryby, vlašské orechy sú vynikajúcou alternatívou. Pribaľte im ich na desiatu alebo im ich ponúknite namiesto cukríka. Orechy sú skvelým doplnkom raňajkových ovsených kaší, celozrnného pečiva alebo jogurtu s ovocím. Najlepšie urobíte, ak ich nasypete do misky a položíte na stôl, aby si dieťa mohlo kedykoľvek vziať a nemalo pocit, že ho k niečomu nútite.

Pomocník pri chudnutí
Podľa odborníkov konzumácia niekoľkých vlašských orechov pred jedlom znižuje hlad a môže spôsobiť, že ľudia zjedia menej. Neznamená to, že by ste mali okrem svojej každodennej stravy pridať do jedálnička ešte aj kalórie vlašských orechov, ale že má táto potravina niečo iné nahradiť.

Napríklad, siahnite po nich namiesto zemiakových lupienkov či čokoládovej tyčinky, dajte si ich ako náhradu dezertu alebo vyškrtnite zo šalátu syr a pridajte orechy. Vlašské orechy sú totiž od prírody nutrične bohaté. V niekoľkých gramoch získa vaše telo množstvo nevyhnutných živín a ak si primerané množstvo doprajete na večer, dopomôžu vám ku kvalitnému spánku. Aj napriek tomu, že orechy sú mimoriadne zdravé a výživné, nepreháňajte to s nimi. Majú totiž vysokú kalorickú hodnotu, preto aj v tomto prípade platí pravidlo - všetko s mierou. Nenechajte sa oklamať slanými, praženými, či orechami v čokoláde. Obsahujú zbytočné množstvo tukov, soli a pražením sa strácajú vzácne vitamíny a bielkoviny.

Pomáhajú pri raste, rozmnožovaní a fungovaní mozgu
Vlašské orechy sú, ako sme už spomínali, nutrične veľmi bohaté, predovšetkým na minerálne látky. Nachádzajú sa v nich bielkoviny, vláknina, vápnik, horčík, fosfor, draslík a navyše mangán, dôležitý pre rast, rozmnožovanie, hojenie rán, myslenie a správny metabolizmus cukru, inzulínu a cholesterolu. Vďaka nízkemu obsahu uhľohydrátov sú vhodnou potravinou aj pre diabetikov.