...život so Sjögrenom je ako cesta púšťou. Ak chcete niečo vypestovať vo vyprahnutej zemi, musíte sa o ňu starať oveľa viac ako o bežnú zem a musíte ju poriadne zavlažovať. No zem okamžite vysychá a preto musíte zavlažovať a pomáhať jej stále znova a znova a znova a zno... Vyžaduje si to nekonečnú vytrvalosť a neustály boj, no napriek tomu to nikdy nevzdávajte, často práve v tých najťažších podmienkach vedia vyrásť tie najkrajšie kvety... (J.Čížová)

Na tomto blogu nájdete predovšetkým informácie o autoimunitnom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, alebo tiež Sicca syndróm (sicca = suchý), prípadne sa používa len skratka Sjs. Nájdete tu aj zopár informácií o ochorení CFS (Chronický únavový syndróm), o osteoporóze a ďalších...

Účelom tohoto blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. A tiež nezaručujem odbornosť všetkých informácií, lebo nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré chcem posunúť ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku. Akékoľvek pripomienky, postrehy, návrhy, otázky môžete písať sem:



zobraziť môj profil (kontakt)

1. 8. 2015

Jarmila Mandžuková - Nakupujte hlavou, varte srdcom

Práve som dočítala zaujímavú knihu od Jarmily Mandžukovej. Ak sa podrobnejšie zaujímate o stravu z hľadiska zdravia, tak túto autorku pravdepodobne poznáte. Napísala už viacero dobrých kníh.  
Kniha Nakupujte hlavou, varte srdcom prináša zaujímavé informácie o zložení potravín predávaných v bežných obchodoch. Poukazuje na veci, ktoré si väčšina z nás nevšíma a neuvedomuje. Za svoje peniaze často nakupujeme potraviny, ktoré sme vlastne kúpiť ani nechceli. Postačilo by len lepšie si prečítať zloženie a trošku sa v týchto veciach orientovať a práve v tom vám môže pomôcť táto kniha. Okrem toho, že sa výrobcovia spoliehajú na lenivosť zákazníkov (že si poriadne neprečítajú zloženie), snažia sa nás zmiasť aj nepatrnými zmenami v názvoch tak, aby tesne na hrane vyhoveli legislatíve a pri tom ušetrili na surovinách. Už vám niekedy napadlo, prečo sa jeden téglik pýši názvom Jogurt, zatiaľ čo ten vedľa neho sa volá Jogurtový dezert? Alebo ste niekedy zauvažovali nad tým, aký je rozdiel medzi výrobkom označeným ako Maslo a tým, ktoré sa volá Másielko? Niekedy výrobcovia ťažia ja z nevedomosti zákazníkov. Aj vy patríte k tým, ktorí si myslia, že označenie cereálny znamená celozrnný? V skutočnosti to znamená iba to, že je to výrobok z obilnín - čiže z cereálií a to pokojne môže znamenať aj klasickú bielu múku...
Pre mňa bola táto kniha zaujímavá okrem iného aj preto, že pri histamínovej intolerancii a celkovo oslabenom, citlivom trávení pri Sjögrenovi si musím dávať pozor na rôzne prídavné umeliny - konzervanty, umelé farbivá, zvýrazňovače chuti a podobné prísady, ktoré sa dávajú aj tam, kde by ste ich nečakali. 
A potom je tu aj finančná stránka veci - často platíme veľké peniaze v domnení, že daná potravina za to stojí a pritom kúpime len vysoko predražené náhražky, ktoré suplujú pôvodnú základnú zložky potraviny. 
Ak máte citlivé trávenie alebo sa len chcete naozaj zdravo stravovať, prečítajte si túto knihu a dozviete sa veľa užitočných vecí.