Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

1. 8. 2015

Nakupujte hlavou, varte srdcom

Práve som dočítala zaujímavú knihu od Jarmily Mandžukovej. Ak sa podrobnejšie zaujímate o stravu z hľadiska zdravia, tak túto autorku pravdepodobne poznáte. Napísala už viacero dobrých kníh.

Kniha Nakupujte hlavou, varte srdcom prináša zaujímavé informácie o zložení potravín predávaných v bežných obchodoch. Poukazuje na veci, ktoré si väčšina z nás nevšíma a neuvedomuje. Za svoje peniaze často nakupujeme potraviny, ktoré sme vlastne kúpiť ani nechceli. Postačilo by len lepšie si prečítať zloženie a trošku sa v týchto veciach orientovať a práve v tom vám môže pomôcť táto kniha.

Okrem toho, že sa výrobcovia spoliehajú na lenivosť zákazníkov (že si poriadne neprečítajú zloženie), snažia sa nás zmiasť aj nepatrnými zmenami v názvoch tak, aby tesne na hrane vyhoveli legislatíve a pri tom ušetrili na surovinách. Už vám niekedy napadlo, prečo sa jeden téglik pýši názvom jogurt, zatiaľ čo ten vedľa neho sa volá jogurtový dezert? Alebo ste niekedy zauvažovali nad tým, aký je rozdiel medzi výrobkom označeným ako maslo a tým, ktoré sa volá másielko? Aj vy patríte k tým, ktorí si myslia, že označenie cereálny znamená celozrnný? V skutočnosti to znamená iba to, že je to výrobok z obilnín - čiže z cereálií, a to pokojne môže znamenať aj klasickú bielu múku...

Pre mňa bola táto kniha zaujímavá okrem iného aj preto, že pri histamínovej intolerancii a celkovo oslabenom, citlivom trávení pri Sjögrenovi si musím dávať pozor na rôzne prídavné umeliny - konzervanty, umelé farbivá, zvýrazňovače chuti a podobné prísady, ktoré sa dávajú aj tam, kde by ste ich nečakali. A potom je tu aj finančná stránka veci - často platíme veľké peniaze v domnení, že daná potravina za to stojí a pritom kúpime len vysoko predražené náhražky, ktoré suplujú pôvodnú základnú zložky potraviny. Ak máte citlivé trávenie alebo sa len chcete naozaj zdravo stravovať, prečítajte si túto knihu a dozviete sa veľa užitočných vecí.