Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

20. 8. 2015

Skrížená alergia pele/potraviny

O peľovej a potravinovej alergii asi netreba veľa písať. Každý zrejme vie, o čo v oboch prípadoch ide. Alergická reakcia je v zásade neprimeraná reakcia imunitného systému na rôzne podnety - v tomto prípade na určité pele alebo potraviny. Prejavy môžu byť rôzne, od dýchacích, cez kožné alebo tráviace, až po anafylaktický šok, kedy je ohrozený život človeka. Alergia na konkrétne pele alebo potraviny sa dá určiť testami u alergológa - buď klasické testy na koži na predlaktí alebo krvné testy. Zvláštnou kategóriu ale je tzv. skrížená alergia.

Ak máte alergiu na niektoré pele, môže sa stať, že budete alergicky reagovať aj na určité potraviny - aj v tom prípade, ak u vás potravinová alergia nebola preukázaná. Imunitný systém bude na potraviny reagovať na základe ich podobnosti s peľmi. V tomto prípade sa riziko alergickej reakcie dá znížiť tepelnou úpravou potravín. Najrizikovejšie sú v surovom stave. Alergické reakcie sa tiež môžu líšiť podľa ročného obdobia. Väčšie reakcie budú v čase zvýšeného výskytu "vašich" peľov (na ktoré máte preukázanú alergiu) v ovzduší. A naopak, v čase, kedy sa "vaše" pele v ovzduší nenachádzajú, aj alergické reakcie na dané potraviny môžu byť menšie.  Hoci u niektorých pacientov sú reakcie na potraviny celoročne v zhruba rovnakej intenzite.

Na internete nájdete k tejto téme aj podrobnejšie informácie a možno pri tom nájdete vysvetlenie pre vaše doteraz nevysvetliteľné alergické prejavy. Ja vám len na ukážku ponúkam tabuľku skrížených alergénov, ktorú som vyfasovala u mojej alergologičky. Zakrúžkované alergény si nevšímajte, to sú "moje osobné" alergény, na ktoré si musím dávať pozor. (Pre zväčšenie kliknite na obrázok.)