Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

11. 5. 2009

12. 5. Medzinárodný deň ME/CFS

Benigná myalgická encefalomyelitída (ME), známa tiež ako chronický únavový syndróm (CFS), je komplexné, veľmi vysiľujúce chronické ochorenie, ktorým trpí znepokojivé množstvo ľudí po celom svete.

Často začína po prekonaní akútnej infekcie, po nej nastupuje celková vyčerpanosť spoločne s pestrou paletou ďalších príznakov, ktoré odrážajú centrálne zasiahnutie, dereguláciu telesných systémov a ich disfunkciu (imunitnú, neuroendokrinologickú, svalovú, kardiovaskulárnu, gastrointestinálnu).

12. máj bol za osvetový deň ME/CFS zvolený pri príležitosti narodenia britskej reformátorky lekárskej starostlivosti Florence Nightingaleovej, ktorá bola v druhej polovici svojho života upútaná na lôžko chorobou zpätne diagnostikovanou ako ME/CFS. Podľa oficiálnych amerických výskumov je funkčné postihnutie pacientov s rozvinutou formou ochorenia rovnaké ako napr. u ľudí podstupujúcich chemoterapiu kvôli rakovine. Ochorením v USA trpí viac než milión obyvateľov. Ekonomické straty činia okolo 9 miliárd dolárov ročne a sú na obdobnej úrovni ako dôsledky ochorenia zažívacieho systému a infekčných chorôb. Svetová zdravotnícka organizácia zaradila ochorenie do kategórie neurologických ochorení (kód G93.3). V súčasnosti sa najčastejšie stretávame s ekvivalentnými termínmi: chronický únavový syndróm (CFS) benigná myalgická encefalomyelitída (ME) postvirový únavový syndróm (PVFS) chronický únavový imunitno dysfunkčný syndróm (CFIDS) Celosvetovo sa ustálil jednotný názov ME/CFS a medzinárodným symbolom je modrá stužka.
Zdroj: ME/CFS.cz