Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

12. 5. 2009

CFS - Chronický únavový syndróm

CSF alebo ME/CFS je ochorenie u nás známe aj pod názvom Chronický únavový syndróm. Nejaký čas som sa zaoberala aj touto možnosťou, pretože moje zdravotné problémy, vrátane permanentnej únavy, nevedeli lekári vysvetliť ani zaradiť k nejakej inej diagnóze. Až po niekoľkých rokoch pátrania sa u mňa nakoniec zistil Sjögrenov syndróm, ktorého súčasťou je aj spomínaná únava.

Napriek tomu vám chcem poskytnúť zopár informácií aj k CFS, pretože aj toto je veľmi nepríjemná a náročná diagnóza, ktorú nie je ľahké stanoviť. Užila som si s touto možnosťou ťažké chvíle... Veľakrát sa pacienti stretávajú s nepochopením u lekárov aj u svojho okolia.

Nebudem tu kopírovať celé články, lebo je to pomerne rozsiahla téma, ale chcem vás upozorniť na českú webovú stránku me-cfs.eu. Na nej nájdete množstvo užitočných informácií o charakteristike ochorenia, diagnostických kritériách a ďalších súvisiacich záležitostiach.

Ďalšie informácie nájdete napr. v češtine: solen.cz
v slovenčine: zdravie.pravda.sk
v nemčine: cfs-aktuell.de, Fatigatio.de
Niekoľko informácií nájdete aj na stránke: fibromyalgik.webnode.cz

Kedysi bolo ťažké dopracovať sa k nejakým informáciám, ale v dnešnej dobe určite nájdete aj ďalšie zdroje.