Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

14. 3. 2010

Suché popraskané pery

So suchom v ústach často súvisia aj suché popraskané pery. Našla som pár zaujímavých článkov o starostlivosti o pery. Jeden z nich som tu uverejnila celý. Autorkou článku je Eva Peterová a uverejnený je na stránke www.lesk.cas.sk:


Ako na suché a popraskané pery


Základom pekných pier je, aby boli zdravé. Keď sú popraskané, či zapálené, celkový dojem nezachráni ani dokonalý make-up, ani výrazný rúž, ani ligotavý lesk. I v tomto prípade platí, že dokonalý vzhľad zaručí vhodná prevencia. Koža na perách je veľmi citlivá, vďaka čomu máme z bozkávania fantastický pôžitok, ale práve kvôli svojej precitlivelosti je náchylná tak na zmeny počasia, ako aj na oslabenie imunity.
Našim perám dáva zabrať slnečné žiarenie, ale i studené, veterné počasie a pobyt vo vykurovaných miestnostiach. Tým, že si ich jazykom zvlhčujeme situáciu iba zhoršujeme. Neustále oblizovanie pier v kombinácii s počasím spôsobuje popraskanie kože, jej pálenie a často i bolesti. Postihnuté miesto zvykne aj mokvať a môže sa na ňom vytvoriť kvasinková infekcia. Stáva sa to hlavne starším ľuďom, ktorí používajú zubnú protézu, deťom, ktoré slinia a život bez cumľa si nevedia predstaviť i ľuďom trpiacim anémiou. Popraskané pery môže zapríčiniť i alergická reakcia, napríklad na kozmetické prípravky, ale rovnako tak môžu byť i signálom tlejúcej choroby, či vnútornej horúčky.


Čo s popraskanými perami
• Potrite ich vazelínou, krémom či balzamom na pery. Pred pobytom v suchom a studenom prostredí, ale aj počas neho ich týmito prostriedkami neustále hydratujte.
• Pri pobyte na slnku používajte masti na pery s ochranným faktorom 15–25. Väčšina z nich je aj odolná proti vode.
• Balzam na pery s ochranným faktorom si nanášajte aj počas turistiky vo vyšších nadmorských výškach.
• Keď je dôvodom popraskania pier alergická reakcia, ihneď zmeňte zubnú pastu, kozmetické prípravky i prípravky na pery, ktoré ste dovtedy používali, vymeňte ich za iné a sledujte následnú reakciu.
• Vyhýbajte sa kyslým a korenistým jedlám, ktoré zintenzívňujú pálivú bolesť postihnutého miesta.
• Snažte sa neoblizovať pery.

• Denne vypite aspoň 6–8 pohárov vody, najmä ak sa zdržiavate v miestnosti s ústredným kúrením.
• Ak máte problém so zle sediacou protézou, navštívte zubného lekára, práve on môže odstrániť príčinu častého praskania pier.

Vyhnite sa popraskaniu
Perám občas doprajte masáž mäkkou zubnou kefkou. Vďaka tomu sa prekrvia a odstránia sa z nich odumreté kožné bunky. Suché pery vám poďakujú i za medovú kúru. Stačí, ak si na ne med nanesiete a necháte ho vsiaknuť. Med je totiž zdrojom vitamínov, minerálov, aminokyselín a obsahuje najmenej šesť vitamínov (B, C, meď, železo, mangán, vápnik) a iné prírodné zložky.


Lekára vyhľadajte, ak...

• postihnuté miesto na pokožke sčervenie, začne mokvať a objaví sa aj výtok

• popraskaná pokožka sa nezregeneruje ani po 10 dňoch

• popraskané pery a kútiky vás trápia pravidelne



Ďalšie zaujímavé články:
Popraskané pery: Čo na ne vážne zaberá?
Trápia vás popraskané pery a balzamy nezaberajú?
Popraskané pery - rady a odporúčania
Ako sa starať o popraskané pery
10 dôvodov pre chronicky popraskané pery