Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

19. 1. 2012

Ako požiadať o pomoc

Sjögrenov syndróm je diagnóza nielen o slizniciach, ale aj o bolestiach kĺbov, svalov, veľkej únave... a preto sa môže stať, že z času na čas budeme potrebovať pomoc inej osoby aj pri bežných každodenných veciach.

Na jednom blogu (ktorý medzičasom už nefunguje) som si prečítala k tejto téme krátky, ale zaujímavý článok. Bolo v ňom niekoľko praktických rád, ako o pomoc požiadať. Článok som si dovolila stiahnuť a tu vám ho ponúkam:

Musíme si to priznať, občas potrebujeme s niečim pomôcť. Je pre nás však dôležité, aby sme si pri žiadaní o pomoc zachovali pocit sebestačnosti a nezávislosti. V knihe Living with rheumatoid arthritis autori popísali efektívne a neefektívne spôsoby žiadania o pomoc:


Neefektívne:

  • "Urobím si to sama." (ak to nedokážete urobiť sami, nesnažte sa o to, môžete urobiť zle sami sebe)
  • "Nevidíš, že to kvôli bolesti nemôžem urobiť?" (nehádžte vinu na ostatných, nemôžu vedieť, ako sa cítite)
  • "Mohla by som to urobiť, ale je rad na tebe, tak to urob ty." (odmietate pripustiť si svoj stav)

Efektívne:

  • "Potrebujem s týmto pomôcť, a viem že sa na teba môžem spoľahnúť." (popíšte, čo potrebujete urobiť a dajte najavo, že si pomoc vážite - odpoveď bude určite pozitívna)
  • "Túto časť dokážem urobiť aj sama, ale so zvyškom budem potrebovať tvoju pomoc." (buďte špecifický ohľadne toho, s čím potrebujete pomôcť a povedzte aj to, s čím pomoc nepotrebujete)
  • "Poutieram prach a ty môžeš povysávať koberec." (rozdelenie prác na rovnocenné časti, pričom si vyberiete, čo zvládnete urobiť)

Nezabúdajte, že ľudia, ktorých máte radi, vám vždy radi pomôžu ak vidia, že to potrebujete, a že ich pomoc oceníte :-)