Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

19. 4. 2012

Plaquenil

Plaquenil je antimalarikum, ktoré sa často využíva v liečbe Sjögrenovho syndrómu. Býva to väčšinou liek prvej voľby. Zopár ľudí sa už pýtalo na jeho užívanie, tak v skratke zhrniem niekoľko informácií:

Dávkovanie vám samozrejme určí váš lekár. Plaquenil sa väčšinou užíva večer. Vzhľadom na to, že je ťažký na žalúdok, najlepšie je užiť ho uprostred večere - zjesť polovicu jedla, užiť Plaquenil a dojesť zvyšok. Mne najlepšie vyhovuje tento spôsob. Ale sú ľudia, ktorým vyhovuje aj užívanie hneď po dojedení celej večere. Alebo potom tak pol hodinky po večeri spolu s jedným - dvoma sústami niečoho malého, napríklad s kúskom chleba.

Niekto zvláda Plaquenil pomerne v pohode, môj citlivý žalúdok ho zvládol až na druhý pokus s pomocou Helicidu (ak máte s týmto liekom problém, skúste sa spýtať lekára na niečo upokojujúce na žalúdok).

Prvé pozitívne účinky Plaquenilu sa dostavia až tak po 2-3 mesiacoch užívania. Ale počula som od niektorých pacientov aj takú informáciu, že citeľný účinok sa dostavil až po ca. roku pravidelného užívania. U niektorých iných to zase bolo už po 6 týždňoch, takže to môže byť dosť individuálne a treba byť trpezlivý.

Čo sa týka negatív, počas liečby treba pravidelne kontrolovať krv a očné pozadie, a tiež pozor na slniečko - neopaľovať sa. O tom vás bude určite informovať váš lekár. Viac o vedľajších účinkoch sa dočítate v príbalovom letáku: Plaquenil. Ale nedeste sa, nie všetky vedľajšie účinky sa na vás musia prejaviť! Spomínam si, že okrem zaťaženého žalúdku ma prvé dni dosť bolela hlava, ale bolesti hlavy sa asi po týždni stratili. Okrem tráviacich problémov sa iné negatíva u mňa neprejavili.

Ešte jedna zaujímavosť - od mojej očnej doktorky som sa dozvedela, že Plaquenil, hoci sa používa na liečbu Sjs, môže časom začať zhoršovať suché oko alebo spôsobovať suchú pokožku...

Ak máte akékoľvek otázky okolo tohoto lieku alebo prípadných vedľajších účinkov, najlepšie vám v tom poradí váš očný lekár alebo reumatológ, nebojte sa na všetko spýtať.