Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

7. 8. 2012

Vhodná strava pre reumatikov

Na stránke mojareuma.sk/category/strava/ nájdete zopár článkov o vhodnej a nevhodnej strave pre reumatikov. Ak máte záujem, prečítajte si.

Alebo si môžete prečítať krátky článok zo stránky www.ulekare.cz:

Máte revma? Hlídejte si dostatek živin! 

Lidé trpící revmatoidní artritidou by se měli stravovat tak, aby kromě jiného zamezili, či alespoň minimalizovali kloubní záněty. Bohužel však často dělají dietní chyby, které mohou nakonec vést až k nedostatku některých živin. Jak tomu zabránit? Máme pro vás pár tipů.

Individuální úprava jídelníčku
Léky na revmatoidní artritidu mohou někdy způsobovat nechutenství. Pacienti vynechávají jídla a následkem toho mívají nedostatek důležitých živin. Navíc také některé léky snižují vstřebávání živin – hladinu kyseliny listové snižuje metotrexát, draslík a vápník zase tělu ubývá vinou kortikoidů. K hubnutí též vede chronický zánět spojený s artritidou, který zrychluje metabolismus. Tím dochází k úbytku svalové hmoty. Je tedy důležité mít ve stravě dostatek proteinů a některým potravinám se raději zcela vyhnout. Které to jsou, to je individuální. Jediným způsobem, jak zjistit míru citlivosti na některé jídlo, je vyřadit ho postupně z jídelníčku a sledovat, zda se onemocnění zhorší, pokud tam toto jídlo znovu vrátíte.

Středomořská dieta
Trpíte-li artritidou, s vyváženým jídelníčkem zůstanete štíhlí a nebudete přetěžovat klouby. Nejlépe uděláte, pokud dietu skloubíte s vhodným cvičením. Zkusit můžete například středomořskou dietu:

  • Obsahuje hodně ovoce a zeleniny.
  • Je zde dostatek nenasycených tuků či ořechů.
  • Převládají celozrnné výrobky.
  • Na dochucení se požívají kvalitní byliny a koření.
  • Prioritou je konzumace ryb.

Uleví, ale nevyléčí
Pacienti s bolestmi kloubů sází také často na různé rostlinné přípravky a potravinové doplňky. Některé jsou skutečně účinné, ale žádné z nich nedokážou léčit nebo zastavit postup onemocnění. Než si některé z těchto výrobků koupíte, poraďte se o případné úpravě jídelníčku a užívání vitamínových a rostlinných preparátů nejprve se svým lékařem!

  • Omega3-mastné kyseliny – jsou obsaženy v rybím oleji, působí preventivně proti srdečním chorobám a zánětu. Zdá se, že by mohly pomoci také proti bolestivosti kloubů a ranní ztuhlosti.
  • Vitamín D a vápník – nedostatek zvyšuje riziko rozvoje osteoporózy, proto nezapomínejte na mléčné výrobky, lososa, sardinky, vaječný žloutek a další.
  • Kurkuma a zázvor – působí protizánětlivě.
  • Kyselina listová – má pro tělo velký význam a je obsažena zejména v brokolici, kapustě, špenátu atd.

(mzm)
Zdroje: www.webmd.com