Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

20. 12. 2012

Sjs a pankreas

Sjögrenov syndróm sa často prejavuje aj problémami v tráviacej sústave. Okrem iného sa môže prejaviť zníženou funkciou pankreasu, čo vedie k neschopnosti poriadne stráviť potravu, a tiež k nechutenstvu a postupnému úbytku na váhe.
Možno už o tom viete a možno nie. Ja osobne mám kvôli Sjs už dlhý čas problémy so žalúdkom, ale čo sa týka pankreasu, to je pre mňa nová, čerstvá informácia, žiaľ, opäť vyskúšaná na vlastnej koži. Takže, ak máte tráviace problémy a prípadne aj strácate na váhe, pankreas je jednou z možností.
Samozrejme to patrí do rúk gastroenterológa. Liečba väčšinou spočíva v dodávaní umelých pankreatických enzýmov v tabletkách vždy pri jedle, a tiež v úprave stravy na odľahčenie pankreasu (jesť častejšie a menšie porcie, ľahko stráviteľné jedlá, obmedziť tuky a cukry, žiaden alkohol... viac o diéte pri problémoch s pankreasom určite nájdete na internete).