Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

29. 1. 2013

Fitlopta

Fitlopta môže byť pri cvičení a udržiavaní fyzickej kondície dobrým pomocníkom. V nasledujúcich riadkoch nájdete zopár informácií k jej správnemu používaniu.

Sedenie na fitlopte vyživuje platničky
Zdroj: Dana Závadová pre Pravda.sk

Sedieť na fitlopte môžeme doma, aj v kancelárii. Fitlopty už dávno nepatria len do fitness centier a sed na nich iba vyzerá zložito a nepohodlne. Ortopédi ho odporúčajú a sed na nich nazývajú dynamickým spôsobom sedenia. Sedacia plocha je nestabilná a zvyčajne bez operadla. Na fitlopte sa však treba najskôr naučiť sedieť a treba si ju správne vybrať.

„Príslušné svalové skupiny trupu a dolných končatín pri tomto spôsobe sedenia musia neustále pracovať,“ vysvetlil ortopéd a rehabilitačný lekár Július Kazimír, ktorý sa špecializuje na prevenciu a liečbu porúch pohybového aparátu. Dodal, že vertikálnym pohupovaním sa striedavo zaťažujú a odľahčujú platničky, čo blahodarne pôsobí na ich výživu a metabolizmus.

Je tu však jedno ale. Na fitlopte sa treba najskôr naučiť sedieť a treba si ju správne vybrať. „Nezabudnite, správna veľkosť fitlopty je rozhodujúca, dôležitá je však aj výška pracovnej plochy stola," odkázal J. Kazimír.

Upozornil tiež na to, že dynamický sed na fitlopte treba považovať za alternatívny sed. V moderných štúdiách sa preukázalo, že práve vhodná kombinácia statického a dynamického sedu počas dňa je ten optimálny preventívno-terapeutický prostriedok.

Zásady správneho sedu na filtopte podľa MUDr. Kazimíra
  • Sedíme v strede fitlopty, lýtka sa nedotýkajú jej povrchu
  • Nohy sú rozkročené na šírku ramien, opierajú sa na celú plochu chodidla, špičky smerujú vpred.
  • Kolená sú nižšie ako bedrový kĺb, stehná smerujú šikmo nadol, lýtka kolmo k podložke.
  • Stehná, kolená a chodidlá sú v jednej línii.
  • Hrudník je vypnutý, ramená smerujú dozadu, lopatky šikmo nadol; hlava je vzpriamená.
Fitlopta má v porovnaní s klasickou stoličkou isté výhody. Patrí sem spomínaný dynamický sed (sedenie na fitlopte nie je monotónne), vzpriamene sa na lopte sedí ľahšie ako na stoličke a tým, že nemá operadlo, núti nás neustále zapájať svalstvo trupu. Ďalej sedenie na fitlopte umožňuje pohupovanie. Podľa Júliusa Kazimíra táto činnosť blahodarne pôsobí na platničky – neustále sa totiž strieda ich zaťaženie a odľahčenie. Malými pohybmi na fitlopte sa tiež možno zbaviť nervozity a nepokoja.

Informácia, ktorá tak isto stojí za zmienku je, že len s ťažkosťami si v sede na fitlopte preložíme nohu cez nohu. Podľa ortopédov tento zlozvyk škodí chrbtici.


Tu je tabuľka pre výber veľkosti lopty:

Určovanie podľa výšky postavy:
Pod 140 cm
45 cm
140 až 160 cm
55 cm
160 až 180 cm
65 cm
Nad 180 cm
75 cm
Podľa dĺžky natiahnutej hornej končatiny
od ramena po špičky prstov:
55 až 65 cm
55 cm
66 až 80 cm
65 cm
81 až 90 cm
75 cm
Zdroj: www.sportujeme.sk)


Ako správne sedieť a ako si vybrať správnu veľkosť sa dočítate na stránke sportujeme.sk:

Fitlopta, Fitball

Cviky na guľatý chrbát (1.časť) – sedenie na fitlopte