Dnes pridám zopár slov o jednej z mojich "kamarátok" pod menom Histamínová intolerancia (skrátene HIT). Je to poriadne náročná spoločníčka, na čas aj na energiu. Snažím sa momentálne naštudovať kopec informácií a nájsť spôsob, ako sa stravovať, ako s ňou vychádzať čo možno najbezbolestnejšie... A zatiaľ sa mi až tak veľmi nedarí. Nateraz vám skúsim napísať aspoň zopár základných info.
Histamínová intolerancia je v určitom smere podobná skríženej alergii.
Existuje síce zoznam potravín, dokonca niekoľko rozsiahlych zoznamov,
ale dajú sa použiť len orientačne. Každý si musí sám na sebe
odskúšať, ktorú potravinu, v akom množstve a v akých kombináciách znesie,
a ktorú musí vyradiť z jedálnička úplne. Na rozdiel od skríženej alergie, pri
histamínovej intolerancii tepelná úprava vôbec neovplyvní množstvo
histamínu v jedle. Ak niečo má v sebe veľa histamínu, tak sa to nezmení
ani po uvarení alebo upečení. Okrem vyradenia určitých potravín z
jedálnička, pri histamínovej intolerancii veľmi záleží aj na čerstvosti a
kvalite potravín, na spôsobe ich prípravy a skladovaní, a tiež pozor na
rôzne umelé prídavky ako konzervanty, farbivá, stabilizátory a pod...
O histamíne a histamínovej intolerancii si môžete veľa dobrých
informácií prečítať na stránkach: histaminovakasulka.com a histaminovaintolerancia.sk
a určite nájdete aj ďalšie.
Nebudem tu všetko opisovať, treba si to
preštudovať na uvedených stránkach. Spomeniem len v krátkosti, že pri
histamínovej intolerancii ide o nedostatok alebo zníženú funkčnosť
enzýmu DAO, ktorý sa stará o odbúravanie nadbytočného histamínu v tele.
Vysoká hladina histamínu potom spôsobuje pestrú paletu príznakov - od
tráviacich ťažkostí, cez poruchy srdcového rytmu, extrémna únava,
migrény, kožné problémy, atď., atď... Na prvej uvedenej stránke nájdete aj zaujímavé informácie o lepku a na oboch stránkach nájdete rôzne recepty, ktoré si už budete musieť vyberať alebo upravovať podľa vlastnej tolerancie jednotlivých potravín. (Možno neskôr skúsim spísať moje vlastné poznatky, resp. pravidlá, podľa ktorých sa snažím riadiť, ktoré mi trochu zjednodušujú život.)
Ďalšie info nájdete aj na stránke www.daosin.sk, kde sú informácie o
lieku, ktorý by chýbajúci alebo zle fungujúci enzým DAO mohol nahradiť.
Avšak nie všetkým pacientom tento liek naozaj pomáha. Treba len
vyskúšať. Niektorým pacientom vie pomôcť napríklad aj liek na potravinové alergie Nalcrom a niektorí (ako napríklad ja) sa nevyhnú užívaniu antihistaminík, ktoré dokážu tlmiť prejavy HIT.
Informácie v nemčine a angličtine, aj podrobný zoznam (zase len
orientačný, na to nikdy nezabúdajte) vhodných a nevhodných potravín
nájdete na stránke: www.histaminintoleranz.ch.
Ak sa chcete poradiť, môžete sa zaregistrovať do diskusnej skupiny
na facebooku, kde nájdete množstvo užitočných rád, veľa ľudí na pokec a
tiež recepty:
https://www.facebook.com/groups/440254082662910/