Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

28. 8. 2013

Histamínová intolerancia

Dnes pridám zopár slov o jednej z mojich "kamarátok" pod menom Histamínová intolerancia (skrátene HIT). Je to poriadne náročná spoločníčka, na čas aj na energiu. Snažím sa momentálne naštudovať kopec informácií a nájsť spôsob, ako sa stravovať, ako s ňou vychádzať čo možno najbezbolestnejšie... A zatiaľ sa mi až tak veľmi nedarí. Nateraz vám skúsim napísať aspoň zopár základných info.

Histamínová intolerancia je v určitom smere podobná skríženej alergii. Existuje síce zoznam potravín, dokonca niekoľko rozsiahlych zoznamov, ale dajú sa použiť len orientačne. Každý si musí sám na sebe odskúšať, ktorú potravinu, v akom množstve a v akých kombináciách znesie, a ktorú musí vyradiť z jedálnička úplne. Na rozdiel od skríženej alergie, pri histamínovej intolerancii tepelná úprava vôbec neovplyvní množstvo histamínu v jedle. Ak niečo má v sebe veľa histamínu, tak sa to nezmení ani po uvarení alebo upečení. Okrem vyradenia určitých potravín z jedálnička, pri histamínovej intolerancii veľmi záleží aj na čerstvosti a kvalite potravín, na spôsobe ich prípravy a skladovaní, a tiež pozor na rôzne umelé prídavky ako konzervanty, farbivá, stabilizátory a pod...

O histamíne a histamínovej intolerancii si môžete veľa dobrých informácií prečítať na stránkach: histaminovakasulka.com a histaminovaintolerancia.sk a určite nájdete aj ďalšie.

Nebudem tu všetko opisovať, treba si to preštudovať na uvedených stránkach. Spomeniem len v krátkosti, že pri histamínovej intolerancii ide o nedostatok alebo zníženú funkčnosť enzýmu DAO, ktorý sa stará o odbúravanie nadbytočného histamínu v tele. Vysoká hladina histamínu potom spôsobuje pestrú paletu príznakov - od tráviacich ťažkostí, cez poruchy srdcového rytmu, extrémna únava, migrény, kožné problémy, atď., atď... Na prvej uvedenej stránke nájdete aj zaujímavé informácie o lepku a na oboch stránkach nájdete rôzne recepty, ktoré si už budete musieť vyberať alebo upravovať podľa vlastnej tolerancie jednotlivých potravín. (Možno neskôr skúsim spísať moje vlastné poznatky, resp. pravidlá, podľa ktorých sa snažím riadiť, ktoré mi trochu zjednodušujú život.)

Ďalšie info nájdete aj na stránke www.daosin.sk, kde sú informácie o lieku, ktorý by chýbajúci alebo zle fungujúci enzým DAO mohol nahradiť. Avšak nie všetkým pacientom tento liek naozaj pomáha. Treba len vyskúšať. Niektorým pacientom vie pomôcť napríklad aj liek na potravinové alergie Nalcrom a niektorí (ako napríklad ja) sa nevyhnú užívaniu antihistaminík, ktoré dokážu tlmiť prejavy HIT.

Informácie v nemčine a angličtine, aj podrobný zoznam (zase len orientačný, na to nikdy nezabúdajte) vhodných a nevhodných potravín nájdete na stránke: www.histaminintoleranz.ch.

Ak sa chcete poradiť, môžete sa zaregistrovať do diskusnej skupiny na facebooku, kde nájdete množstvo užitočných rád, veľa ľudí na pokec a tiež recepty:
https://www.facebook.com/groups/440254082662910/