Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

27. 6. 2014

Lepok v kozmetike a liekoch

Zase som trošku pátrala a vypytovala sa a tu je výsledok mojej snahy.

Vyjadrenie k ústnym vodám Listerine:
"Vazena pani, ustni vody Listerine neobsahuji lepek. Pokud by jste potrebovala dalsi doplnujici informace, prosim, kontaktujte nas."

Vyjadrenie k ústnej kozmetike a liekom uvedeným na stránke www.gsk.com (Panadol, Coldrex, Sensodyne, Parodontax, Odol, Driclor, Physiogel, Oilatum, Zovirax, Corega, NiQuitin, Tums, Biotene):
"Dobry den prajem, dakujeme Vam za Vasu otazku. Mozeme potvrdit, ze ziaden z nasich kozmetickych pripravkov ci liekov, rovnako tak aj Panadol neobsahuju lepok. V pripade dalsich otazok nas nevahajte oslovit. Verime, ze nam zachovate svoju priazen a ostavame s pozdravom."

Vyjadrenie k ústnemu spreju Saliva natura:
"Dobrý den, Přípravek Saliva natura lepek neobsahuje. Složení přípravku je následující: Voda, sorbitol, xylitol, Eriodictyon crassifolium, (Yerba Santa), přirodni citronové aroma, kyselina askorbová, benzoát sodný, hydroxid sodný, kyselina citronová. Děkujeme za Váš zájem o přípravek Saliva natura."

Takže super, naďalej môžem bez starosti používať moje obľúbené ústne vody Listerine, zubnú pastu Sensodyne Pronamel, sprej Saliva a aj moju jedinú záchranu od bolesti Panadol. Trochu toho pátrania sa oplatí, minimálne za ten pokoj v duši to stojí. Ak neviete nájsť zloženie alebo si nie ste istí, či ten váš používaný výrobok náhodou neobsahuje lepok, pokojne oslovte výrobcu alebo distribútora. Ako vidíte, zatiaľ mi vo všetkých prípadoch bez problémov odpovedali. Nebojte sa pýtať, len tak sa dozviete čo potrebujete...

Ako som už minule spomínala, zloženia výrobkov sa časom môžu meniť, z času na čas výrobcovia vylepšujú svoje receptúry a nie vždy je ich vylepšenie aj "priateľské" k pacientom s alergiami a intoleranciami. Preto si občas preverte zloženie výrobkov, ktoré bežne používate a v minulosti ste si boli istí, že neobsahujú alergén, ktorý by vám mohol uškodiť.