Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

26. 2. 2012

Sjs a reflux

Pri Sjs môžu vznikať rôzne problémy s trávením. Jedným z nich je tvz. reflux. Skrátene povedané, ide o nedovieranie "prepášky" medzi žalúdkom a pažerákom a návrat žalúdočnej kyseliny do pažeráka. Žalúdočná kyselnia vyvoláva v pažeráku zápal a neskôr aj poškodenie sliznice. Liečba väčšinou spočíva v užívaní liekov na zníženie tvorby žalúdočnej kyseliny alebo lieky na správne posúvanie stravy smerom dole (ja napríklad beriem Asketon, resp. Itoprid, ktoré sú ale viazané na lekársky predpis). Patrí to však jednoznačne do rúk lekára, obzvlášť pri ochorení, akým je Sjs.

Pri Sjs totiž môže postupne klesať tvorba žalúdočnej kyseliny a lieky na jej potlačenie môžu narobiť viac škody ako osohu. Hovorí sa, že ak je pálenie záhy občasné, ešte nemusí ísť o závažný problém, ale ak sa objavuje pravidelne, bolo by fajn vyhľadať lekára. Ak máte problém s pálením záhy, určite sa na to pýtajte svojho lekára.