Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

27. 2. 2012

Vegánska strava?

V marcovom čísle časopisu Zdravie je krátky článok o Venus Williamsovej, ktorá má Sjögrenov syndróm. Zaujalo ma tam zopár viet ohľadne stravy, ktoré snáď stoja za úvahu. Citujem:
Stavila na diétu, cvičenie a meditácie. Stala sa z nej vegánka. Okrem mäsa odmieta mliečne výrobky a v jedálnom lístku prevažuje surová strava. Práve tento striktný režim by mal zmierniť prejavy ochorenia. Podľa čoho tak usudzuje? Sjögrenov syndróm má podobné symptómy ako fibromyalgia, ktorá sa prejavuje bolesťami pohybového aparátu. Americký vedci zistili, že pri dodržiavaní zásad vegánskeho stravovania sa stav pacientov výrazne zlepší. A práve tejto informácie sa vraj "chytila" populárna tenistka.
Ak si chcete prečítať celý článok, marcové číslo časopisu Zdravie je práve v predaji.