Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

9. 10. 2012

10 vecí, ktoré nerobte...

Dobré rady nie len pri fibromyalgii, ale povedala by som, že pri akomkoľvek chronickom ochorení. Prečítajte si článok, ktorý bol pôvodne uverejnený na stránke fibromyalgik.webnode.cz:


10 věcí, které nedělejte, aby jste se lépe zžili s Fibromyalgií

Trpíte-li chronickým onemocněním, jako je fibromyalgie nebo chronický únavový syndrom, máte dost práce sami se sebou - nepřidělávejte si starosti snažením se být nejdokonalejšími!
Je těžké neklást na sebe neustále vyšší nároky - dnešní doba příliš nefandí těm, kteří se neustále nesnaží za každou cenu profitovat a vynikat. Všichni se snažíme podávat co nejlepší výkony v zaměstnání, zároveň se staráme o své domovy aby byly neustále v ukázkovém stavu, snažíme se býti nejlepšími rodiči, partnery, přáteli, dětmi... Protože pokud v nějaké své roli selháváme, určitě musíme být naprosto neschopní! Jak se přestat trápit a neprobdít celé noci nad přemýšlením o vlastní nedokonalosti a selháni? Není to jednoduché a stojí to mnoho úsilí. Ale může nám to přinést větší klid do duše, který tolik léčí i naše bolesti.

Zde je 10 věcí, které by vám mohly pomoci od trápení:
  1. Nepřehánějte! Nejhůř uděláte, když se fyzicky vyčerpáte. Vzpomeňte si, jaké to bylo minule, když jste za každou cenu a pro touhu zavděčit se nebo si něco dokázat pracovali déle, než by jste měli. Ano, samozřejmě, že vám ta chvilka pocitu dokonalosti za ty následující dlouhé chvíle s bolestí nestojí.
  2. Nekritizujte se! Víte lépe než kdokoli jiný, že jste opravdu nemocný. Odpočívejte často. Pokud se přistihnete, že se zase honíte, brzděte a zachovejte klid. Nenechte se vystresovat! Řekněte si „Však dělám co můžu a opravdu se snažím!! “ Zní to otřepaně, ale funguje to.
  3. Neobviňujte se! Není vaše vina, že jste nemocný. Vy jste si přeci nevysnil, že budete trpět chronickou nemocí která vás vyšachuje ze života. Bez ohledu na to, co možná někteří lidé říkají, vaše onemocnění není vaše vina!
  4. Nezabývejte se křivdami! Velmi to bolí, když vám někdo řekne, nebo se spíš z drbů doslechnete, že o vás někdo říká, že jste líní, bezcení, nebo blázniví. Jenomže vy si nemůžete dovolit je poslouchat, trápit se a zabývat se křivdami či jim dokonce uvěřit. Někdo kdo se snaží každý den dělat to nejlepší co umí, překonává bolest a další problémy svého stavu, je daleko silnější a schopnější člověk než ti ostatní. To je to, co mějte vždy na paměti.
  5. Nemějte nerealistická očekávání! Máme tendenci dát všechny své naděje a víru v léčbu, v jednoho lékaře, v jeden lék nebo rehabilitační metodu. Je tu však velký předpoklad, že po nějaké době budeme velmi zklamáni. Uvědomte si, že vaše onemocnění je velmi složité a neprobádáné, stejně tak jako léčba. Buďte realističtí, užívejte si nových možností, ale pamatujte, že vaše cesta ke zlepšení může být velmi dlouhá.
  6. Neodsouvejte sebe sama na poslední místo! Mnozí z nás mají tendence věnovat veškerou svou energii, čas a lásku buď práci nebo rodině a samy pro sebe už pak nemáme sílu. Pokud budete pořád jen dávat, pro sebe sama vám nezbyde nic a budete se mít stále hůř. Pečovat se o sebe a dopřávat si pohodlí není sobecké!
  7. Pomáhejte si! Nesnažte se za každou cenu působit „normálně“ na okolí i sami na sebe. Pište si vše, co chcete udělat, aby jste na něco nezapoměli a následně se nemuseli trápit nebo narychlo napravovat chybu. Nenechte se vystresovat tím, že něco nestíháte nebo neumíte tak, jak jste to původně chtěli udělat.
  8. Řekněte si o pomoc! Může se stát, že vaši blízcí nevědí, že chcete s něčím pomoci, nebo nevědí, jak vám ulehčit. Řekněte si když potřebujete pomoci a vyhněte se tak námaze, rozbitému nádobí ve snaze uklidit i když vám není zrovna dobře. Svěřujte se také s vaším trápením. Pokud budete dusit vaše obavy v sobě, pravděpodobně stejně jednou bouchnete a budete toho litovat.
  9. Nepodléhejte svému neštěstí! Jsou dny, kdy je vám špatně, nebo máte špatnou náladu, depresi. Jsou dny, kdy si potřebuje postěžovat. Najděte si spřízněnou duši a svěřujte se sobě navzájem. Nezapomeňte ale také vyměnit si i hezké chvíle a pracovat na tom, aby jich bylo co nejvíce. Je to nejhorší klišé všech psychiatrů které všichni nesnášíme, ale je to pravda- najděte si práci, zábavu, koníčka, u kterého si užijete hezké chvilky, zapomenete na své obavy, pobavíte se. Nikdo po vás nechce sportovní výkony ani malbu na hedvábí. Jen si mezi všemi svými problémy najděte chvilku, kterou si užijete.
  10. Nepatlejte se v tom! Berte věci jako fakt, i když je to složité. Onemocněli jste, nemůžete za to a nic na tom nezměníte. Snažte se najít si věci, které vám pomáhají, které vám dělají dobře. Snažte se smířit se svojí situací a s jejími následky. Nežadoňte o přízeň lidí, kteří vás opouštějí kvůli vašim zdravotním problémům. Užívejte si každé hezké věci která vás potká a myslete na ní, až vám bude zle. Naučte se překonávat nejhorší stavy, poslouchejte svoje tělo, najděte si metodu, která vám pomůže přečkat špatné chvíle. Nespoléhejte se na nikoho a nic, jen na sebe. Poznejte svoje meze a nepřekračujte je a určete si svou cenu. O to méně budete zklamaní.