Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

11. 3. 2015

Bezlepkové múky v kuchyni

Natrafila som na celkom dobrý článok o použití rôznych druhov múk v kuchyni. Skopírovala som sem časť o bezlepkovej diéte a bezlepkových múkach, ale môžete si prečítať aj celý článok na stránke Zdravšie pečenie. Nájdete v ňom aj popis k múkam s lepkom.


Čo len budem jesť?
„To je najčastejšia otázka, keď vám lekár zakáže múku. V obchodoch je pritom dosť cenovo dostupných a zdraviu prospešnejších alternatív,“ ubezpečuje dlhoročná propagátorka zdravej výživy Henrieta Peškovičová. Zo skúsenosti vie, že vám však nemusia hneď zachutiť. Ale nedajte sa odradiť. Ak sa nemusíte vyhýbať lepku, zameňte bielu múku za celozrnnú. Jednoduchým krokom zvýšite prísun vitamínov D, E, skupiny B a vlákniny o šesťdesiat až osemdesiat percent.

Bez lepku, nie bez chuti
Okrem pšeničných múk nájdete lepok aj v jačmeni, raži, špalde. Odborníci neodporúčajú ani prirodzene bezlepkový ovos! Pri zbere a spracovaní sa spravidla kontaminuje obilninami, ktoré obsahujú lepok. To sa môže stať aj pri iných bezlepkových múkach, napríklad pri pohánkovej, preto si starostlivo prečítajte, kde sa spracúvajú. Pšeničnej múke sú vzhľadovo aj chuťovo najbližšie bezlepkové múčne zmesi. Ich zloženie závisí od výrobcu. Spravidla sú namixované zo škrobu, z ryžovej, zemiakovej, kukuričnej a sójovej múky. Nájdete už aj zmesi na mieru na pečenie koláčov, chleba, palaciniek či na výrobu cestovín. Bezlepková múka má totiž pri varení svoje úskalia. Zistila to aj Saša. Jej začiatky boli zúfalé. Cesto ako lepidlo, koláč sa rozdrobil, chlieb z domácej pekárničky bol na druhý deň tvrdý ako kameň a chutil ako špongia. „Začiatočníckym problémom sa vyhnete, ak nebudete v receptoch zamieňať bežnú múku za bezlepkovú. Bezlepková múka sa síce podobá na bielu, no správa sa inak. Nájdite si recepty na pečenie a varenie z bezlepkových múk a nedajte sa odradiť počiatočným neúspechom, chce to len trochu praxe,“ presviedča skúsená kuchárka.

Ak bez lepku, tak aj bez mlieka
„Pri neznášanlivosti lepku nestačí vyhýbať sa múke. Lepok je skrytý aj tam, kde by ste ho nečakali, napríklad v prášku do pečiva, kečupe, lupienkoch, mäsových výrobkoch, rúžoch, liekoch či v antikoncepčných tabletách. Preto pozorne čítajte zloženie všetkého, čo sa chystáte zjesť,“ upozorňuje gastroenterológ MUDr. Jozef Klucho. Lepok sa skladá z glutenínu a gliadínu, ktorý sa delí na alfa, beta, gama a omega. Problémy spôsobuje najčastejšie alfa-gliadín. Narúša sliznicu tenkého čreva, cez ktorú sa nedostatočne vstrebávajú živiny a do tela sa dostávajú škodlivé látky, ktoré oslabujú imunitu. To spôsobuje nadúvanie, plynatosť, hnačky, únavu, slabosť, málokrvnosť, osteoporózu, ale i depresie. Ak musíte vylúčiť zo stravy lepok, aspoň na pár mesiacov sa rozlúčte aj s mliekom. Celiakiu, ako aj laktózovú intoleranciu a alergiu na bielkovinu kravského mlieka potvrdí iba lekár v rámci vyšetrenia sliznice tenkého čreva. „Krvné testy nemusia byť presné a tie voľne dostupné v lekárni už vôbec nie,“ zdôrazňuje odborník. „Bezlepkovú stravu môžete jesť bez obáv, aj keď ste zdraví,“ nenamieta MUDr. Klucho.

Koláče, chlieb aj nátierky
Bezlepkové zmesi si môžete namiešať aj doma. Ako dobrý základ vám poslúži múka z pohánky, ryže alebo z kukurice. Vhodná je aj amarantová múka plná bielkovín, železa, vlákniny a betakaroténu. So sójovou radšej opatrne, nie je vhodná pre alergikov. Výrazná chuť niektorých múk môže vašu snahu pokaziť, preto ich zmiešajte s inými, jemnejšími. Zo zmesi gaštanovej, kokosovej, ryžovej a mandľovej pripravíte chutné koláče, pohánková alebo kukuričná s cícerovou dajú nový chuťový rozmer cestu na pizzu. Z ryžovej alebo z kukuričnej pripravíte skvelú kašu, zo pšenovej nákyp. Hrachovú múku pridajte do zeleninovej polievky alebo v nej obaľte mäso pred prípravou. Do cícerovej stačí pridať olivový olej, pár kvapiek citróna, trošku majoránu a za dve minúty máte hotovú nátierku.


Prirodzene bezlepkové
Ryžová

Je jednou zo základných múk na bezlepkové pečenie. Používa sa na zahusťovanie, výrobu rezancov, kaší i zákuskov. Podobá sa na naše pšeničné múky. Z bielej ryže je veľmi jemná, z hnedej však nutrične bohatšia. Je ľahko stráviteľná, vhodná aj pri diétach. Kašu z ryžovej múky si doprajte, ak trpíte tráviacimi problémami a hnačkou.

Kukuričná
Jej využitie v kuchyni závisí od toho, či je mletá nahrubo, jemne alebo veľmi jemne. Nahrubo mletú využijete všade tam, kde strúhanku. Z jemnejšej spravíte tortilly, polentu alebo cestoviny, či placky plné bielkovín, horčíka a železa. Uchovávajte ju na suchom a chladnom mieste, ideálne v uzavretej sklenenej nádobe. Pozor, staršia kukuričná múka zvyčajne zhorkne.

Zemiaková
Nemýľte si ju so zemiakovým škrobom, aj keď je vhodná na zahusťovanie polievok a omáčok. Zemiaková múka „veľa pije“, preto ju nepoužívajte samostatne, ale kombinujte ju s inými múkami. Využijete ju všade tam, kde aj zemiaky – do halušiek, zemiakových placiek, zemiakového cesta, chleba.

Pohánková
Pohánka je známa najmä ako zásobáreň rutínu, ktorý posilňuje cievy. Preto si ju doprajte aj ako prevenciu kŕčových žíl a hemoroidov. Znižuje obsah cholesterolu v krvi, zlepšuje jej zrážavosť, posilňuje imunitu a prehrieva organizmus. Z múky si napečiete zdravé koláče, dosladené stéviou budú bezpečné aj pre diabetikov.

Amarantová

Vyrába sa z láskavca, jednej z najvýživnejších rastlín. Okrem horčíka, draslíka, mangánu, vápnika, selénu a zinku obsahuje aminokyselinu lyzín, ktorá priaznivo ovplyvňuje vstrebávanie vápnika, rast svalov, hojenie rán, tvorbu enzýmov, hormónov a protilátok. Túto korenistú múku vždy miešajte s inými druhmi, inak upečiete tvrdú vec bez chuti.

Quinoová
Podobne ako amarant aj quinoa je nabitá živinami. Obsahuje komplex všetkých deviatich aminokyselín, bielkoviny, vápnik, železo, vitamín C. Jej oriešková chuť vynikne v kombinácii s jablkami, orechmi, no môžete ju použiť aj na zahusťovanie.

Sójová
Ak netrpíte alergiou, sójovú múku použite na zahustenie alebo ako náhradu vajec. Jedno vajce nahradíte jednou lyžicou sójovej múky rozmiešanou v lyžici vody. Výraznú strukovinovú chuť potlačíte, ak ju pomiešate s amarantovou múkou. Jedlo obohatíte o vápnik, fosfor, horčík, draslík a železo, no predovšetkým o bielkoviny. 

Prosná, pšenová
Pšeno vzniká odstránením pliev zo zŕn prosa. Nutričnými hodnotami pripomína ovsené vločky, je však bez lepku. Ľahko stráviteľné pšeno vás zásobí vitamínmi skupiny B, zinkom a železom. Posilní obličky spevní nechty aj kosti a ako jediná zásaditá obilnina vám pomôže aj pri problémoch s prekyslením. V kuchyni bez hanby zastúpi ryžu aj ovsené vločky.

Manioková, tapioková
Vyrába sa z koreňa manioka. Štruktúrou pripomína škrob a využijete ju na pečenie bieleho pečiva či na zahusťovanie. Pridávajte ju až ku koncu, pretože varením stráca zahusťovaciu schopnosť.

Ciroková
Upečiete z nej prirodzene bezlepkové pečivo a chlieb s vysokým obsahom sacharidov a menším bielkovín. Pridajte však viac tuku a kypričov.

Hrachová, cícerová
Múky zo strukovín sú významným zdrojom bielkovín, preto ich neobchádzajte, ak nejedávate mäso. Pripravíte z nich slané krekery, cesto na pizzu alebo na chlieb. Môžete ich pridať do cesta na placky aj využiť ako základ nátierky. Nech vás neprekvapí, že z hrachovej múky bude mať jedlo zelenkastú a z cícerovej žltú farbu. Sladké pečivo z nich však nepečte, nechutilo by vám.

Gaštanová
Múku orechovej chuti s množstvom vlákniny vždy zmiešajte s inou, napríklad amarantovou. Inak sa vám bude cesto z nej rozpadávať a výsledný výrobok bude mať nepríjemne horkastú chuť. Je vhodná na výrobu cestovín aj lievancov alebo koláčov.

Kokosová
Jej jemnú chuť a vôňu oceníte aj pri diéte s nízkym obsahom sacharidov. Pre vysoký obsah vlákniny priaznivo pôsobí na tráviaci systém. Pri pečení ju nemusíte miešať s inými múkami, no pridajte viac vajec, aby bolo cesto kypré.

Mandľová
Ak netrpíte alergiou na orechy, táto jemne sladká múka dodá vašim jedlám bielkoviny, vlákninu, ale najmä vitamín E. Zmiešajte ju ako jednu štvrtinu s inými bezlepkovými múkami a pustite sa do pečenia koláčov či zákuskov s neodolateľnou chuťou.

Sezamová
Má vysoký obsah bielkovín, preto je vhodná aj pre vegetariánov a vegánov. Okrem vysokého množstva vlákniny obsahuje i sezamín, ktorý podporuje premenu omega–6 mastných kyselín a kyseliny gamma-linolénovej, priaznivo pôsobiacej na pokožku a väzivá. Dobre viaže tekutiny a tuky, preto je vhodná na pečenie aj na zahusťovanie.
(Zdroj: www.pluska.sk)