Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

18. 3. 2015

Pár slov o mlieku

Dnes by som sa chcela tak okrajovo dotknúť mlieka. Okrajovo preto, lebo na internete nájdete hromadu informácií o mlieku, laktóze a kazeíne. Takže nebudem zachádzať do detailov, ale napíšem len základné dôležité veci.

Spomeniem najskôr dva základné problémy: neschopnosť (alebo znížená schopnosť) spracovať laktózu, číže mliečny cukor a alergia na kazeín, čiže bielkovinu kravského mlieka.

V prípade laktózovej intolerancie je problém v tom, že tenké črevo produkuje málo alebo vôbec žiadny enzým laktázu, ktorého úlohou je štiepenie mliečneho cukru laktózy. Doplním, že u väčšiny dospelej populácie množstvo laktázy klesá spolu s vekom, takže to nie až taký zriedkavý problém. Dá sa riešiť konzumovaním bezlaktózových mliečnych výrokov (nájdete bežne v supermarketoch) alebo dopĺňaním enzýmu laktáza v tabletkách (tiež nájdete bežne v lekárňach alebo napr. v DM-drogérii...). Viac o laktóze a laktáze sa dočítate na stránke: www.laktoza.sk

Alergia na mliečnu bielkovinu kazeín je už o čosi silnejšia "káva". Ide tu o alergickú reakciu (reakciu imunitného systému) na kravské mlieko, resp. na jeho bilekovinu. V tomto prípade treba kravské mlieko vylúčiť z jedálnička úplne (mlieko, syry, jogurty, smotana, zmrzlina...) a samozrejme aj všetky výrobky, ktoré mlieko obsahujú (čokoláda, rôzne sladkosti, ale aj kopec ďalších výrobkov, kde by ste mlieko nečakali - vždy treba čítať zloženie). Alergická reakcia totiž môže byť od slabej, miernej, až po život ohrozujúcu. Tu nepomôžu ani bezlaktózové výrobky, ani žiaden enzým v tabletkách. Pri alergii na kazeín môžete skúsiť konzumovať kozie alebo ovčie mlieko a výrobky z nich, ale nie každému to vyhovuje. Tieto mliečne bielkoviny sú dosť podobné kravskej a niektorí alergici na kravské mlieko reagujú rovnako aj na kozie a ovčie. Viac o alergii na mlieko nájdete napr. tu: www.choredieta.sk

Okrem predchádzajúcich dvoch problémov môže ísť aj o ďalšie problémy ako intolerancia mlieka. Vtedy sa nepreukáže znížené množstvo enzýmu laktáza, ani alergia na bielkovinu kravského mlieka kazeín, a napriek tomu je človeku po skonzumovaní mlieka zle. V tomto prípade je potrebné tiež vyradiť mlieko z jedálnička, ale nie je to zase tak prísna záležitosť ako u alergie. Po čase človek môže znova skúsiť zaradiť mliečne výrobky naspäť do stravy. Prípadne mu môžu vyhovovať len niektoré mliečne produkty a iné zase nie. Môže to byť závislé aj od frekvencie a množstva ich konzumácie. Je to viac-menej na vlastnom pozorovaní reakcií svojho tela.

Niekomu môže mlieko robiť problém z aj dôvodu histamínovej intolerancie, kedy vadia hlavne zrejúce a fermentované mliečne výrobky (zrejúce syry, jogurt...), a popri tom zvyknú vadiť aj rôzne iné veci ako napr. kvasnice a všetky kvasené, fermentované výrobky, spracované mäso (konzervy, párky, salámy, klobásy...), rajčiny, špenát, jahody, atď... Viac o histamínovej intolerancii tu: www.histaminovakasulka.com

Mlieko môže robiť problém aj pri celiakii alebo intolerancii lepku. V tomto prípade býva neznášanlivosť mlieka väčšinou dočasná a po regenerácii tenkého čreva sa môže opäť zaradiť do jedálnička. Väčšinou sa odporúča vydržať bez mlieka aspoň pól roka až rok po nasadení bezlepkovej diéty a až potom ho skúšať opäť zaradiť do stravy.

Prípadne môže niekomu mlieko vadiť z toho dôvodu, že vraj zahlieňuje. Aj keď na toto zatiaľ neexitujú žiadne vedecké podklady, iba dohady ľudí, ktoré ale pretrvávajú už niekoľko generácií.

Ak máte podozrenie, že vám mlieko škodí, skúste vyšetrenie u alergológa (testy na alergiu alebo histamínovú intoleranciu) alebo u gastroenterológa (testy na intoleranciu laktózy). Ak sú tieto v poriadku, tak pôjde najpravdepodobnejšie o intoleranciu mlieka a bude už na vás, aby ste si odpozorovali, ktoré mliečne produkty vám robia problém a v akom množstve, a podľa toho si upravili jedálniček.

Tento článok berte len informatívne a v prípade problémov s mliekom sa radšej obráťte na odborníka. Nie som lekár a nemám ani dostatok času naštudovať si tieto veci dopodrobna. Uvádzam tu len taký letecký prehľad a bola by som nerada, ak by niekto skolaboval v dôsledku tlačovej chyby. :)

Ja mám histamínovú intoleranciu a intoleranciu mlieka ako takého. Takže moja strava je úplne bez mliečnych výrobkov (až na občasnú mliečnu čokoládu, po ktorej mi je vždy ťažko, ale "keď musíš, tak musíš"...). Zozačiatku môže byť človek mierne dezorientovaný a možno nešťastný z vyradenia mliečnych výrobkov zo stravy, ale po chvíli si zvykne. Na trhu je dnes pomerne veľa rôznych náhražiek mlieka a mliečnych výrobkov. Mlieko alebo smotanu, syr či jogurt môžete zohnať v rastlinných podobách - napr. ryžové, pohánkové, ovsené (pozor na lepok), mandľové, sójové, kokosové a iné "mliečne" výrobky. Ale dá sa existovať aj úplne bez mliečnych vecí. Ja nepoužívam ani tie náhražky, pretože často obsahujú zase iné zložky a konzervanty, ktoré mi škodia z hľadiska histamínovej intolerancie. Do koláčov, palaciniek alebo do chleba a pečiva používam namiesto mlieka sýtenú minerálku a omáčky k mäsu jednoducho nerobím. Zvykla som si a nechýbajú mi. Puding varím vo vode alebo v ovocnej šťave, aj raňajkové kaše varím vo vode namiesto mlieka. Namiesto jogurtov jedávam detské presnidávky...

Mlieko a mliečne výrobky sa často doporučujú ako zdroj vápnika, ale vápnik nájdete aj v kope iných potravín, napríklad v takom maku je ho oveľa viac ako v mlieku. Obsah vápnika v potravinách si môžete pozrieť napríklad tu: www.osteoporoza.sk