Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

23. 8. 2009

Raynaudova choroba

Zopár základných informácií z internetu, a tiež zopár dobrých rád:

Raynaudova choroba postihuje hlavne ženy. Prejavuje sa zmenou farby kože najmä prstov (ale i nosa alebo ušníc). Spôsobené je to zúžením ciev chladom alebo emocionálnym podnetom. Vzniká tak porucha prekrvenia, ktorá sa prejaví trifázickou reakciou - najprv sú prsty biele, potom modré a na konci záchvatu červené. Záchvat trvá od 5 minút až 1 hodinu. Počas záchvatu sú nepríjemné pocity tŕpnutia až bolesti. Pokožka je počas záchvatu chladnejšia, môžu sa vytvárať ryhy. Ochorenie môže byť kombinované s iným, najmä autoimunitným ochorením (sklerodermia, lupus erythematosus, Sjogrenov syndróm, reumatické ochorenie a pod.). Preto je potrebné vylúčiť iné ochorenie špecializovaným vyšetrením v cievnej poradni a u reumatológa. Ak sa iné ochorenie vylúči, predpokladá sa Raynaudova choroba alebo syndróm.

Prevencia:
A./ lokálne opatrenia: vyhýbanie sa práci s chemikáliami, s vibráciami, ošetrovanie kože vhodnou masťou, ochrana pred chladom, nenosenie ťažkých tašiek vrývajúcich sa do prstov
B./ celkové opatrenia: nefajčiť, vylúčiť prítomnosť cigaretového dymu, nepiť čiernu kávu, vylúčiť stresy, ťažké mastné jedlá a pod.

Záchvaty môžu vznikať častejšie aj pri používaní niektorých liekov (napr. beta-blokátorov), antikoncepčných prípravkov ako i pri niektorých ochoreniach (hypotyreóza, sy karpálneho tunela, migréna).

Liečba:
Prípravky rozširujúce cievy - vazodilatanciá (Ginkgo biloba, Agapurin), lieky zlepšujúce vlastnosti krvi - antiagreganciá (Acylpyrín), blokátory Ca kanálov, vitamíny a minerálie: E, C, omega 3 a 6 nenasýtené mastné kyseliny, kalcium, magnézium. Dôležitý je aj dostatok teplých tekutín, pohybu (nadvihnutie a krúženie hornými končatinami), otužovanie (ponorenie prstov do horúcej vody na 5 minút a následne pobyt v chlade) a redukcia stresov. Napriek dramatickému obrazu ochorenie je nezávažné, len veľmi zriedkavo môže vyvolať zmeny na nedokrvených tkanivách. Ak by takéto zmeny vznikali, alebo ťažkosti by trvali viac ako 1 hodinu, potrebné je ihneď vyhľadať lekára.
(Zdroj: edusan)


Rady a odporúčania:

Navykajte ruky na chlad
• vďaka otužovaniu môžete docieliť, že vaše ruky nestratia teplo ani vo veľkom mraze. Americkí vojaci na Aljaške sa chránia pred treskúcou zimou špeciálnym spôsobom: v miestnosti s priemernou izbovou teplotou vložia ruky na tri až päť minút do nádoby s teplou vodou – potom sa presunujú do miestnosti, kde sa teplota pohybuje pod bodom mrazu, a zasa ponoria ruky asi na 10 minút do teplej vody.

Švihajte rukami
• ide o jednoduché cvičenie na rozohriatie zmrznutých rúk, ruky spustite pozdĺž tela a švihajte nimi dozadu a dopredu tak rýchlo, aby ste dosiahli 80 švihov za minútu.

Nedostatok železa
• nedostatok železa môže ovplyvniť činnosť štítnej žľazy, ktorá reguluje teplotu organizmu
• medzi potraviny s vysokým obsahom železa patrí hydina, ryby, šošovica, nemastné bravčové mäso a zelené listnaté rastliny – výborná ja aj pomarančová šťavy, ktorá zvyšuje schopnosť organizmu absorbovať železo.

Správne oblečenie
• väčšina ľudí si myslí, že v mrazivom počasí stačia rukavice a teplé topánky, pritom iba málokto verí, že hlavnou príčinou, prečo nám v zime „mrznú“ ruky a nohy, je v skutočnosti potenie – pot predstavuje „prirodzenú klimatizáciu“ ľudského tela a vylučuje sa aj vtedy, keď pociťujeme chlad. Potia sa najmä dlane, chodidlá a podpazušie, kde sa vyskytuje najviac potných žliaz – hrubé vlnené ponožky a teplé topánky, ktoré vyvolávajú nadmerné potenie, teda nohy vôbec nezahrejú.

Bavlnené ponožky so syntetickými vláknami
• kombinovaný materiál je na nohy vhodnejší než čistá bavlna. Ponožky by totiž mali absorbovať vlhkosť a vytvárať izolačnú vrstvu, bavlnené ponožky však nasiaknu potom a ochladzujú nohy. Bavlna s prímesou umelých vlákien lepšie chráni nohy pred vlhkosťou, a teda aj pred chladom.

Voľné oblečenie
• príliš tesné pančuchy, džínsy alebo topánky môžu brzdiť krvný obeh a zmenšovať vzduchové priestory, ktoré vytvárajú izolačné vrstvy.

Niekoľko vrstiev
• najlepšiu ochranu pred chladom zabezpečí viac vrstiev oblečenia, ktoré lepšie udržiava teplo a zároveň dovolí prispôsobiť sa náhlym teplotným zmenám. Priamo na telo si oblečte ošatenie zo syntetických vlákien (polypropylénu), prípadne z hodvábu alebo vlny, potom nasleduje izolačná vrstva – najlepšie sú vlnené nohavice a svetre.

Vodotesné, ale vzdušné
• na tieto vrstvy oblečenia príde nakoniec nepremokavá bunda alebo vetrovka
• teplé a suché nohy vám zabezpečí vhodná obuv, napríklad goretexová.

Prikrývka hlavy
• možno to neznie veľmi presvedčivo, ale ak si budete chrániť hlavu pred chladom, menej vás budú oziabať ruky aj nohy. Hlava nás totiž pripravuje o kopu tepla – cievy v pokožke hlavy sa ovládajú priamo srdcom a pod vplyvom chladu sa zužujú, aby ste si udržali správnu teplotu končatín, musíte nosiť nielen rukavice a teplé ponožky, ale aj čiapku.

Palčiaky
• sú lepšie ako prstové rukavice, pretože lepšie uchovávajú teplo celej dlane.

Zásyp
• teplé oblečenie neprestavuje jediný spôsob, ako zabezpečiť suché nohy. Rozličné zásypy absorbujúce vlhkosť vynikajúco vysušujú nohy.
• osoby s vážnymi poruchami prekrvovania nôh, spôsobenými cukrovkou alebo iným cievnym ochorením, nesmú používať aerosólové výrobky.

Prestaňte fajčiť
• fajčiari si sami spôsobujú studené ruky a nohy. Nikotín škodí krvnému obehu dvojako: pod vplyvom nikotínu sa v cievach ukladajú povlaky a zároveň sa sťahujú malé cievky, čo môže vyvolať vážne nebezpečenstvo.
• pacientov trpiacich na Raynaudov syndróm ohrozuje nikotín dokonca aj vtedy, keď sami nefajčia a pasívne vdychujú cigaretový dym

Vyhýbajte sa stresovým situáciám
• stres váš zdravotný stav len zhorší, emocionálna rovnováha predstavuje totiž dôležitý zdroj tepla – stres vyvoláva v organizme podobnú reakciu ako chlad. Charakteristickým príznakom stresovej reakcie typu „uteč alebo bojuj“ je zosilnený prítok krvi do mozgu a do vnútorných orgánov na úkor končatín. V nedostatočne prekrvených rukách a nohách potom cítime nepríjemný chlad. Napätie vám pomôžu prekonať relaxačné cvičenia, pri ktorých sa systematicky uvoľňujú svaly tela.

Teplé jedlo
• vnútorná telesná teplota sa zvyšuje už len tým, že jeme – tento jav sa nazýva termogenéza. Teplé ovsené vločky pred rannou prechádzkou alebo tanier horúcej polievky či teplé jedlo popoludní zaistia rukám a nohám teplo aj pri najzradnejšom počasí.

Teplé tekutiny
• dbajte taktiež na dostatočný prísun tekutín, aby nedošlo k dehydratácii organizmu, dehydratácia totiž zvyšuje nebezpečenstvo prechladnutia a vzniku omrzlín, ktoré sú spôsobené znížením krvného obehu. V zimnom období teda konzumujte veľa teplých nápojov, napríklad rôzne druhy čajov alebo vývary.

Kofeín škodí
• káva a ďalšie nápoje obsahujúce kofeín spôsobujú zúženie ciev, v prípade Raynaudovho syndrómu môže práve zhoršený krvný obeh prehĺbiť zdravotné ťažkosti.

Vyhýbajte sa alkoholu
• pamätajte si, že alkoholické nápoje zahrievajú len zdanlivo. Alkohol „rozprúdi“ krv, a tak sa organizmu prudko zahreje, "umelé teplo" však rýchlo unikne cez pokožku a vnútorná telesná teplota sa zníži.

(Zdroj: spas-portal.sk)