Na tomto blogu nájdete informácie o autoimunitnom reumatickom ochorení, ktoré sa nazýva Sjögrenov syndróm, prípadne Sicca syndróm (sicca = suchý), alebo sa používa skratka Sjs. Účelom blogu nie je robiť reklamu jednotlivým produktom, ale len upozorniť na rôzne možnosti pomoci. Zároveň nezaručujem odbornosť všetkých informácií, pretože nemám medicínske vzdelanie. Vychádzam len zo svojich skúseností a informácií, ktoré mi boli podané, a ktoré posúvam ďalej v nádeji, že vám poslúžia k úžitku...

20. 6. 2020

FODMAP alebo problém s cukrom

Ako som spomenula v článku o mojich kamarátkach diétach, jedna z nich sa volá FODMAP. Pod touto skratkou sa ukrývajú fermentovateľné oligo, di, monosacharidy a polyoly.Trochu zložitý názov, ale v zásade ide o určité skupiny cukrov, ktoré môžu v našom tráviacom trakte (predovšetkým v črevách) narobiť neplechu. Najčastejšie sa to prejaví bolesťami brucha, nafukovaním, prípadne hnačkou. Po zavedení diéty sa prejavy zmiernia alebo celkom vymiznú. Diéta je väčšinou dočasná, prípadne si človek odpozoruje, ktoré cukry a v akom množstve znesie a kedy je to už problém. Podľa toho si potom upraví dlhodobý jedálniček. Nie je nutné vyradiť zo stravy úplne všetky cukry.

To je len tak stručne na úvod. FODMAP je dosť rozsiahla záležitosť a bez trochy štúdia sa to nezaobíde. Určite nájdete o tom na internete kopu stránok a článkov. Ja osobne som si kúpila knihu od Martina Storra (viď foto), ktorá mi dosť pomohla zorientovať sa. Nájdete v nej jednoducho a zrozumiteľne vysvetlené veci a súvislosti, a tiež zoznam odporúčaných a neodporúčaných potravín. Určite sa oplatí prečítať, možno aj viackrát, pokým si človek uloží potrebné informácie v hlave. Okrem iného možno nájdete pri tejto diéte odpoveď na otázku, prečo vám robí zle pšenica, hoci nemáte na ňu alergiu ani nemáte celiakiu.